środa, 7 maja 2014

Kawa mrożona

Typ: kawa mleczna, mrożona

Poziom trudności: niski
Czas przygotowania: 5 minut
Potrzebne składniki (na 1 porcję):

1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu)
100 ml zimnej wody
łyżeczka cukru bądź syropu
kostki lodu lub kruszony lód
wysoka przezroczysta szklanka
opcjonalne dodatki: gałka lodów, posypka czekoladowa, cynamon, wanilia
blender, shaker lub wysokie naczynie z pokrywką
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zamknąć pokrywę i dokładnie wymieszać (ręcznie lub mechanicznie), aż do wytworzenia się pianki. Podawać w wysokiej szklance (najlepiej uprzednio schłodzonej). Można również dodać gałkę lodów, bitą śmietanę, polewę lub posypki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz